PortalHomeFAQRegisterLog in
FrenzyFM
MINTA LAGU

Top posters
aiE-man
 
m!!s.bluRrr!!
 
ina eypoh92
 
Darkz_Emo
 
fatenbudaklolipop
 
harukichi_hayashida94
 
NaD
 
♥MiSZ iQQaH♥
 
FiSaU
 
DaKMuO
 
Who is online?
In total there are 3 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 3 Guests

None

Most users ever online was 31 on Mon Dec 15, 2008 10:03 pm

Share | 
 

 Bagaimana Kita mahu meningkatkan bahasa inggeris dan kenapa bahasa inggeris penting di zaman kita sekarang..

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
Emyrukenza Kaneshiro
Otai
Otai


Male Number of posts : 212
Age : 26
Location : Kuala Lumpur
Hobby : Surfing New World
MySpace / Friendster : www.myspace.com/zeroxpert
Registration date : 30/12/2008

PostSubject: Bagaimana Kita mahu meningkatkan bahasa inggeris dan kenapa bahasa inggeris penting di zaman kita sekarang..   Wed Dec 31, 2008 8:11 pm

Berikan Pendapat anda??
Back to top Go down
http://www.myspace.com/zeroxpert
ina eypoh92
Brutal
Brutal


Female Number of posts : 837
Age : 23
Location : kg sri kinta,eypoh,pay rock,malaysia,bumi...
Hobby : mamam,surf net,bce buku n so on..
MySpace / Friendster : ms-normie_azwarina@yahoo.com....fs-normiemuslim@yahoo.com
Registration date : 13/12/2008

PostSubject: Re: Bagaimana Kita mahu meningkatkan bahasa inggeris dan kenapa bahasa inggeris penting di zaman kita sekarang..   Thu Jan 01, 2009 4:55 pm

Emyrukenza Kaneshiro wrote:
Berikan Pendapat anda??

lau nk tgkt,kene byk bace buku bi..
n hafal perkataan ssh dlm kamus..
n byk wat essay..
lau failed BI spe nk amik kiter bekerja..
adess..
Bi pntg lol..
Back to top Go down
Emyrukenza Kaneshiro
Otai
Otai


Male Number of posts : 212
Age : 26
Location : Kuala Lumpur
Hobby : Surfing New World
MySpace / Friendster : www.myspace.com/zeroxpert
Registration date : 30/12/2008

PostSubject: Yer ker macam tu....   Fri Jan 02, 2009 11:19 pm

Bagi saya lah kan..Wat ape nak hafal kamus tu...kamus tu untuk kita rujuk perkataan yang kita xpaham...
Back to top Go down
http://www.myspace.com/zeroxpert
farsha_18
DaK Kecik
DaK Kecik


Female Number of posts : 43
Age : 24
Location : Norwich City
Hobby : Chat
MySpace / Friendster : farsha08@hotmail.com
Registration date : 01/01/2009

PostSubject: Re: Bagaimana Kita mahu meningkatkan bahasa inggeris dan kenapa bahasa inggeris penting di zaman kita sekarang..   Fri Jan 02, 2009 11:47 pm

ina eypoh92 wrote:
Emyrukenza Kaneshiro wrote:
Berikan Pendapat anda??

lau nk tgkt,kene byk bace buku bi..
n hafal perkataan ssh dlm kamus..
n byk wat essay..
lau failed BI spe nk amik kiter bekerja..
adess..
Bi pntg lol..

tips2 nk pndai BI dr ape yg sy thu r kn:
1. byk bce buku bi (plih la buku yg interesting ckit, jgn r plih yg jenis yg dlm bm pun korg gerenti x minat)
2. nk blaja bi wajib de kamus (seelok2nye BI-BM, BM-BI)
3. stiap kali belajar perkataan bru practice kn
4. (khas utk yg nk fasih bi) slalu speaking dgn yakin - sbb rmai yg terror bi scre bertulis tp bkn lisan..Smile

4 tu je r yg ak rse membantu..
Back to top Go down
DaKMuO
Otai-Senior
Otai-Senior


Male Number of posts : 396
Age : 29
Location : Johore
Hobby : .: YM :.
MySpace / Friendster : Www.MintaLagu.Tk
Registration date : 09/12/2008

PostSubject: Re: Bagaimana Kita mahu meningkatkan bahasa inggeris dan kenapa bahasa inggeris penting di zaman kita sekarang..   Sun Jan 04, 2009 7:20 am

Salam...

Tips Berguna untuk mempelajari bahasa..

Xkira la Bahasa Inggeris atau apa saja jenis bahasa...

1) Pahamkan setiap HURUF.. Setiap bahasa menggunakan huruf berbeza
2) Cara sebutan..
3) Kamus sebagai panduan...
4) Banyakkan membaca artikel yg berbeza dari bahasa kita sndr..
5) Dengarkan Lagu2, Tonton Cerita yang menggunakan bahasa tersebut..
6) Praktikan dengan cuba bercakap dengan orang menggunakan bahasa tersebut.
7) 1 ari sediakan 10 perkataan baru yg perlu dibelajar
Cool Menulis karangan dengan menggunakan bahasa tersebut
9) Cuba baca dengan lancar.
10) Yang paling penting, PAHAMI apa yg disebut, dibaca dengan bahasa tersebut.


Tu 10 tips berguna...

Trimas...
Back to top Go down
http://Www.MintaLagu.Tk
dibalukaduka
Adik-Adik
Adik-Adik


Female Number of posts : 195
Age : 26
Location : malacca here .
Hobby : manyak cgt arh
Registration date : 01/01/2009

PostSubject: Re: Bagaimana Kita mahu meningkatkan bahasa inggeris dan kenapa bahasa inggeris penting di zaman kita sekarang..   Tue Jan 06, 2009 1:17 pm

Emyrukenza Kaneshiro wrote:
Berikan Pendapat anda??

english itu penting sbb english tu di establish sbg ww known language ..

memudahkan kite utk sambung study kat abroad klu maw .

or local pown kg srda mementingkan english .

apetah lagi tuk pekerjaan .

uhuhuhu . . .

and care yg simple utk blaja bahase english .

ialah dgn refer kat kamus .

read . listen . write .

kite sume layan lagu b.i kan ?

dari lagu tu pown kite bole blaja sebutan nye .

and and . . tgk la manyak2 cite .

learn new words . tapi bkn yg tah pape oke .

tgk katun cam dora the exprorer . juge membantu .

jan pandang hine katun2 camtu oke . tu pown bole membantu .
Back to top Go down
Emyrukenza Kaneshiro
Otai
Otai


Male Number of posts : 212
Age : 26
Location : Kuala Lumpur
Hobby : Surfing New World
MySpace / Friendster : www.myspace.com/zeroxpert
Registration date : 30/12/2008

PostSubject: Re: Bagaimana Kita mahu meningkatkan bahasa inggeris dan kenapa bahasa inggeris penting di zaman kita sekarang..   Tue Jan 06, 2009 8:37 pm

Semua yang korang jawab tu betul...seperti cite sesame street juga boleh membantu kita mempelajari bahasa inggeris...kalau untuk tv plak,tgk cerita yang mempunyai subtitle....contoh cerita inggeris,subtitle bahasa melayu..macam tu jgk dgn bahasa2 lain...
Back to top Go down
http://www.myspace.com/zeroxpert
harukichi_hayashida94
Brutal
Brutal


Female Number of posts : 620
Age : 22
Location : bawah langit/patin city
Hobby : carik gado,cuci mate,makan milo..
MySpace / Friendster : www.myspace.com/quaint_daffodil
Registration date : 13/12/2008

PostSubject: Re: Bagaimana Kita mahu meningkatkan bahasa inggeris dan kenapa bahasa inggeris penting di zaman kita sekarang..   Sun Feb 15, 2009 3:00 pm

betoi3...
aku sokong 100%..
bak kate ckgu aku,jadikan kamus sbgi kawan kite....
pegi mne2 pon,kamus msti ade...
kecuali tmpt2 yg byk syaaitan r....
ahakzzz...

cat cat cat
Back to top Go down
DaKMuO
Otai-Senior
Otai-Senior


Male Number of posts : 396
Age : 29
Location : Johore
Hobby : .: YM :.
MySpace / Friendster : Www.MintaLagu.Tk
Registration date : 09/12/2008

PostSubject: Re: Bagaimana Kita mahu meningkatkan bahasa inggeris dan kenapa bahasa inggeris penting di zaman kita sekarang..   Mon Feb 16, 2009 11:38 am

harukichi_hayashida94 wrote:
betoi3...
aku sokong 100%..
bak kate ckgu aku,jadikan kamus sbgi kawan kite....
pegi mne2 pon,kamus msti ade...
kecuali tmpt2 yg byk syaaitan r....
ahakzzz...

cat cat cat


hahaha.. apakah maksud tuan puteri "kecuali tmpt2 yg byk syaaitan" tu?
adakah seperti didalam jamban? :sengih:

Anyway.. kepada yg sedang belajar.. teruskan belajar..

Nasihat org tua "Belajar nak, nanti ko nyesal kalo malas"
Back to top Go down
http://Www.MintaLagu.Tk
idaiffah
Otai
Otai


Female Number of posts : 71
Registration date : 09/12/2008

PostSubject: Re: Bagaimana Kita mahu meningkatkan bahasa inggeris dan kenapa bahasa inggeris penting di zaman kita sekarang..   Mon Feb 16, 2009 12:02 pm

best tajuk nie..

klau zaman akak dlu
masa tadika lg dh blajar pelan2..
baca buku ladybird..ader level2 lg..wajib tuh!
sape tau buku tuh? heeee...
masa skola rendah lak..
minat baca buku citer english..
kdg baca curik2..buku romance yg simple2..
klau mak nmpak kang kena marah..
tp berkesan la tau..english mmg improve..
bila kita minat, semua jd..
plg sng la nk bg terrer, baca paper STAR ke pape english writing..
1 artikel sehari pun cukup..
zaman dlu org slalu ckp, nk pndai baca Reader's Digest..
tp mahal sey majalah kecik chumel tuh..
bley guna byk lg cara..
yg suke muzik ada cara len..kan kan kan??
pape pun ikut minat masing2..

nk seribu daya, tanak seribu dalih..


Last edited by idaiffah on Tue Feb 17, 2009 1:52 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
Emyrukenza Kaneshiro
Otai
Otai


Male Number of posts : 212
Age : 26
Location : Kuala Lumpur
Hobby : Surfing New World
MySpace / Friendster : www.myspace.com/zeroxpert
Registration date : 30/12/2008

PostSubject: Re: Bagaimana Kita mahu meningkatkan bahasa inggeris dan kenapa bahasa inggeris penting di zaman kita sekarang..   Mon Feb 16, 2009 11:44 pm

bagus2...ada jer idea korang... :bawah:
Back to top Go down
http://www.myspace.com/zeroxpert
harukichi_hayashida94
Brutal
Brutal


Female Number of posts : 620
Age : 22
Location : bawah langit/patin city
Hobby : carik gado,cuci mate,makan milo..
MySpace / Friendster : www.myspace.com/quaint_daffodil
Registration date : 13/12/2008

PostSubject: Re: Bagaimana Kita mahu meningkatkan bahasa inggeris dan kenapa bahasa inggeris penting di zaman kita sekarang..   Tue Feb 17, 2009 3:28 pm

DaKMuO wrote:
harukichi_hayashida94 wrote:
betoi3...
aku sokong 100%..
bak kate ckgu aku,jadikan kamus sbgi kawan kite....
pegi mne2 pon,kamus msti ade...
kecuali tmpt2 yg byk syaaitan r....
ahakzzz...

cat cat cat


hahaha.. apakah maksud tuan puteri "kecuali tmpt2 yg byk syaaitan" tu?
adakah seperti didalam jamban? :sengih:

Anyway.. kepada yg sedang belajar.. teruskan belajar..

Nasihat org tua "Belajar nak, nanti ko nyesal kalo malas"



ahakzzz...
metol tekaan tuan hamba...
huh??
nasihat org tua.."belajar nak,nanti ko nyesal kalo malas"
sp org tua tuh??is it tuan hamba??ahakzz..
papepon...bhse inggers amatlah pntg...
tp jgn lp lak kat bhs mlayu kite..
tuntut la ilmu smpi ke negeri china...



:sengih: :sengih: :sengih:
Back to top Go down
DaKMuO
Otai-Senior
Otai-Senior


Male Number of posts : 396
Age : 29
Location : Johore
Hobby : .: YM :.
MySpace / Friendster : Www.MintaLagu.Tk
Registration date : 09/12/2008

PostSubject: Re: Bagaimana Kita mahu meningkatkan bahasa inggeris dan kenapa bahasa inggeris penting di zaman kita sekarang..   Fri Feb 20, 2009 1:47 pm

harukichi_hayashida94 wrote:


ahakzzz...
metol tekaan tuan hamba...
huh??
nasihat org tua.."belajar nak,nanti ko nyesal kalo malas"
sp org tua tuh??is it tuan hamba??ahakzz..
papepon...bhse inggers amatlah pntg...
tp jgn lp lak kat bhs mlayu kite..
tuntut la ilmu smpi ke negeri china...



:sengih: :sengih: :sengih:


Haa... tuntut la ilmu sampai ke negeri china
mudah2an.. leh blajar bahasa china plak..

lagi bagus.. blajar tips perniagaan mereka..

bagaimana mereka berjaya dlm perniagaa..

erk.. lari topik lak.. adeh..
Back to top Go down
http://Www.MintaLagu.Tk
Emyrukenza Kaneshiro
Otai
Otai


Male Number of posts : 212
Age : 26
Location : Kuala Lumpur
Hobby : Surfing New World
MySpace / Friendster : www.myspace.com/zeroxpert
Registration date : 30/12/2008

PostSubject: Re: Bagaimana Kita mahu meningkatkan bahasa inggeris dan kenapa bahasa inggeris penting di zaman kita sekarang..   Tue Feb 24, 2009 6:37 pm

:bengang: apsal la muo lari topik....grrrrrr :argh:
Back to top Go down
http://www.myspace.com/zeroxpert
DaKMuO
Otai-Senior
Otai-Senior


Male Number of posts : 396
Age : 29
Location : Johore
Hobby : .: YM :.
MySpace / Friendster : Www.MintaLagu.Tk
Registration date : 09/12/2008

PostSubject: Re: Bagaimana Kita mahu meningkatkan bahasa inggeris dan kenapa bahasa inggeris penting di zaman kita sekarang..   Sun Mar 01, 2009 1:10 am

Emyrukenza Kaneshiro wrote:
:bengang: apsal la muo lari topik....grrrrrr :argh:


Haa.. tu la.. aku pon pelik.. hahaha..

papepon.. pelajari la bahasa IBUNDA kita :sengih:
Back to top Go down
http://Www.MintaLagu.Tk
m!!s.bluRrr!!
Brutal
Brutal


Female Number of posts : 844
Age : 27
Location : jay bee
Hobby : music,singing,eat.sleep
MySpace / Friendster : shakilla_cute89@yahoo.com
Registration date : 13/12/2008

PostSubject: Re: Bagaimana Kita mahu meningkatkan bahasa inggeris dan kenapa bahasa inggeris penting di zaman kita sekarang..   Fri Mar 20, 2009 1:39 am

HAHAHA...
INSYAALLAH KLU KAYUH PELAHAN2 BLAJO BAHASA BI NIE..
MMG PNDAI KOWG..
TP TU AR..
AKU TGK..
KEKDG BI PN DAH LEH JD JAWO..
DULU AKU MMG BANGGANG GILER BI2 NIE...
TP BILE DOK KAJI TOL2..
BEST N ENJOY GAK BILE BLAJO...
MISS DULU NK OK BI NIE..
MISS SUKE MAIN TRANSLATE2 AYAT..
SBB OWG MELAYU MMG TEROR BAB TARNSLATE AYAT..
HEHHE..
LAME2 DOK KENE SOUND NGAN CIKGU..
SIKIT2 OK AR GAK...
BILE DAH MASUK KOLEJ..
MCM2 JENIS BI AKU DENGAR..
SBB LECTURE DR MCM2 NEGARA..
DR INDIA JE LOGHAT DIE DAH LAIN..
KDG PENING GAK NK PHM...
LAME2 DAH LALI DGR.SMUE AKU DAH PHM..BI DLM LOGHAT ARAB PN AKU DAH DGR..
HAHAH...
Back to top Go down
Emyrukenza Kaneshiro
Otai
Otai


Male Number of posts : 212
Age : 26
Location : Kuala Lumpur
Hobby : Surfing New World
MySpace / Friendster : www.myspace.com/zeroxpert
Registration date : 30/12/2008

PostSubject: Re: Bagaimana Kita mahu meningkatkan bahasa inggeris dan kenapa bahasa inggeris penting di zaman kita sekarang..   Sat Mar 21, 2009 2:42 pm

bagus la kalau cam tu kak miss...skrg bi amat penting dalam pekerjaan...emy pown kena belajar gak b.i... dah la 100% bi...kui3...
Back to top Go down
http://www.myspace.com/zeroxpert
m!!s.bluRrr!!
Brutal
Brutal


Female Number of posts : 844
Age : 27
Location : jay bee
Hobby : music,singing,eat.sleep
MySpace / Friendster : shakilla_cute89@yahoo.com
Registration date : 13/12/2008

PostSubject: Re: Bagaimana Kita mahu meningkatkan bahasa inggeris dan kenapa bahasa inggeris penting di zaman kita sekarang..   Mon Mar 23, 2009 1:16 pm

hehhe..
bgs tu emy..
ilmu perlu penuh d dada...
hehhe...
pape pn..
byk alternative kowg nk blajo bahasa inggeris...
study
Back to top Go down
Darkz_Emo
Brutal
Brutal


Male Number of posts : 738
Age : 21
Location : sabah
Hobby : surf internet
MySpace / Friendster : www.myspace.com/safiqyunus
Registration date : 13/12/2008

PostSubject: Re: Bagaimana Kita mahu meningkatkan bahasa inggeris dan kenapa bahasa inggeris penting di zaman kita sekarang..   Mon Mar 23, 2009 4:17 pm

aku dh pndai bi

hahaha
Back to top Go down
http://www.download-official.tk
harukichi_hayashida94
Brutal
Brutal


Female Number of posts : 620
Age : 22
Location : bawah langit/patin city
Hobby : carik gado,cuci mate,makan milo..
MySpace / Friendster : www.myspace.com/quaint_daffodil
Registration date : 13/12/2008

PostSubject: Re: Bagaimana Kita mahu meningkatkan bahasa inggeris dan kenapa bahasa inggeris penting di zaman kita sekarang..   Mon Mar 30, 2009 12:09 pm

safiqyunus wrote:
aku dh pndai bi

hahaha


pandai la sgt..
kalo aku suh ko speaking bi dlm bhse mandarin boleh ker??
huh..da pandai bi,punyer r kecoh..
diam2 suda...
lalalala...

monkey monkey monkey
Back to top Go down
m!!s.bluRrr!!
Brutal
Brutal


Female Number of posts : 844
Age : 27
Location : jay bee
Hobby : music,singing,eat.sleep
MySpace / Friendster : shakilla_cute89@yahoo.com
Registration date : 13/12/2008

PostSubject: Re: Bagaimana Kita mahu meningkatkan bahasa inggeris dan kenapa bahasa inggeris penting di zaman kita sekarang..   Mon Mar 30, 2009 2:31 pm

HARU..
ILEKS...
BIO LAH DIE PNDAI BI...
OWG PNDAI BI MMG MCM TU..
HAHAHA....
ITS OK ITS ORAIT....
HEHHEHE..
Back to top Go down
Darkz_Emo
Brutal
Brutal


Male Number of posts : 738
Age : 21
Location : sabah
Hobby : surf internet
MySpace / Friendster : www.myspace.com/safiqyunus
Registration date : 13/12/2008

PostSubject: Re: Bagaimana Kita mahu meningkatkan bahasa inggeris dan kenapa bahasa inggeris penting di zaman kita sekarang..   Sat Apr 11, 2009 1:53 pm

aku men2 pon marah ke???

mandrin bleh bljr maaa.....

bounce bounce bounce bounce
Back to top Go down
http://www.download-official.tk
harukichi_hayashida94
Brutal
Brutal


Female Number of posts : 620
Age : 22
Location : bawah langit/patin city
Hobby : carik gado,cuci mate,makan milo..
MySpace / Friendster : www.myspace.com/quaint_daffodil
Registration date : 13/12/2008

PostSubject: Re: Bagaimana Kita mahu meningkatkan bahasa inggeris dan kenapa bahasa inggeris penting di zaman kita sekarang..   Sun Apr 12, 2009 12:07 pm

safiqyunus wrote:
aku men2 pon marah ke???

mandrin bleh bljr maaa.....

bounce bounce bounce bounce


ermmm..
aku xmarah r..
cme aku tension waktu tuh..
tibe2 je ko post mcm tuh..
ayat mcm belagak jerk..
sian ko....jadik mangse tension aku..
ahakzz..
ermmmm..
sorryy maaa... :ampun: :ampun:
Back to top Go down
Darkz_Emo
Brutal
Brutal


Male Number of posts : 738
Age : 21
Location : sabah
Hobby : surf internet
MySpace / Friendster : www.myspace.com/safiqyunus
Registration date : 13/12/2008

PostSubject: Re: Bagaimana Kita mahu meningkatkan bahasa inggeris dan kenapa bahasa inggeris penting di zaman kita sekarang..   Sun Apr 12, 2009 12:18 pm

harukichi_hayashida94 wrote:
safiqyunus wrote:
aku men2 pon marah ke???

mandrin bleh bljr maaa.....

bounce bounce bounce bounce


ermmm..
aku xmarah r..
cme aku tension waktu tuh..
tibe2 je ko post mcm tuh..
ayat mcm belagak jerk..
sian ko....jadik mangse tension aku..
ahakzz..
ermmmm..
sorryy maaa... :ampun: :ampun:

biaselarh org nk pmr kn????

mesti tension punye......

aku tk marah pon psl aku pon yg wat psl

so sory erk???

:ampun: :ampun: :ampun: :ampun: :ampun:
Back to top Go down
http://www.download-official.tk
harukichi_hayashida94
Brutal
Brutal


Female Number of posts : 620
Age : 22
Location : bawah langit/patin city
Hobby : carik gado,cuci mate,makan milo..
MySpace / Friendster : www.myspace.com/quaint_daffodil
Registration date : 13/12/2008

PostSubject: Re: Bagaimana Kita mahu meningkatkan bahasa inggeris dan kenapa bahasa inggeris penting di zaman kita sekarang..   Sun Apr 12, 2009 12:39 pm

ahakzzz...
bgus r ko..
mengaku kesalahan..
so,0-0 r ni ek??
aku maapkan ko,ko maapkan aku..
ok??
lalalalala..
Wink Wink Wink
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Bagaimana Kita mahu meningkatkan bahasa inggeris dan kenapa bahasa inggeris penting di zaman kita sekarang..   Today at 8:04 am

Back to top Go down
 
Bagaimana Kita mahu meningkatkan bahasa inggeris dan kenapa bahasa inggeris penting di zaman kita sekarang..
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FrenzyFM Forum (Original: Dak-YM) :: Sekapur Sirih :: Pendidikan-
Jump to: