PortalHomeFAQRegisterLog in
FrenzyFM
MINTA LAGU

Top posters
aiE-man
 
m!!s.bluRrr!!
 
ina eypoh92
 
Darkz_Emo
 
fatenbudaklolipop
 
harukichi_hayashida94
 
NaD
 
♥MiSZ iQQaH♥
 
FiSaU
 
DaKMuO
 
Who is online?
In total there are 4 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 4 Guests

None

Most users ever online was 31 on Mon Dec 15, 2008 10:03 pm

Share | 
 

 Spaghetti Foo Meditteranean

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Darkz_Emo
Brutal
Brutal


Male Number of posts : 738
Age : 21
Location : sabah
Hobby : surf internet
MySpace / Friendster : www.myspace.com/safiqyunus
Registration date : 13/12/2008

PostSubject: Spaghetti Foo Meditteranean   Tue Dec 30, 2008 6:53 pm

Bahan-bahan ( 7 orang )
Sebungkus spaghetti
10 biji telur
Ayam/ Daging/ Seafood-Shrimps,Squids,Isi Ketam pun boleh - 300gram or more pun takpe Smile
Carrot - 2 biji, potong la nipis2
Cauliflower - tak kisah byk mane pun, potong kecik2
Carbage - 5-7 helai potong nipis2
Tomato - 3 biji, potong 4, kecik lagi pun boleh
Bawang besar - 2 biji, blend without air/tumbuk
Bawang putih - 4 biji, ditumbuk
Lada hitam - 3 sudu besar,ditumbuk
Sos cili - 4 sudu besar
Kicap manis
Tepung jagung
Cili Api
Cara-cara
Rebus spaghetti semua sekali.
Rebus ayam+daging(yang da diptong kecik2) dengan 5 cawan air. Rebus sampai daging lembut. ** Kalau guna seafood tak payah rebus.
After spaghetti da siap rebus, ambil sebiji telur dan pecahkan dlm mangkuk kecik. Kacau telur then +kan garam ngan lada hitam yang da tumbuk tu. Lepas tu, masukkan spaghetti dalam mangkuk yang ada tlur tu sampai 4/5 penuh(Agak2 boleh gaul dgn telur cukup2).
Letak 2 sudu minyak masak dlm frying pan leper(kuali biasa pun takpe jugak). Then, masukkan la spaghetti yang digaul sebati ngan telur tadi tu. Ratakan spaghetti tu supaya dia jadi lebar dan tak tebal sgt- kalau tebal nanti tak sedap. Balik2 kan la ia, supaya due2 belah masak sampai kuning keemasan.
Buat la cara 3 dan 4 sampai spaghetti habis. *** Spaghetti boleh ganti dgn mee kuning, kuey teow, mee hoon, maggie, macarona atau nasi putih pun boleh!
Untuk kuah :- Tumis bawang putih dlm periuk lain sampai kekuningan. Then, masukkan bawang besar yang da blend. Kacau sampai naik baunya.
Masukkan Cili api yang dibelah dua kat tgh. Masukkan dlm 4-5 biji. Kacau2 sket.
Pastu, bile tumisan tadi da nek bau masukkan air rebusan tadi bersame ngan ayam dan dagingnya.
Masukkan sayur carrot, cauliflower, garam, gula, sos cili, lada hitam(yang da ditumbuk dalam 2 sudu).
Agak2 sayur da empuk sket, masukkan la sayur cabbage ngan tomato. Then, campurkan air ngan 2 sudu tepung jagung dlm cawan. Pastu masukkan la dlm periuk kuah tadi. Kacaw je sampai pekat.
Bila nak dekat pekat tu kan, masukkan la kicap. Dalam 1/4 cawan kot. Pastu adjust la rasa die. Kalau nak pedas, masukkan lagi cili api!! Kalau tak nak kuah pekat sgt, tambah air.
Letakkan spaghetti yang da siap goreng tu dalam mangkuk leper, pastu tuang la kuah die~ Da boleh makan da!! Smile
Back to top Go down
http://www.download-official.tk
 
Spaghetti Foo Meditteranean
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
FrenzyFM Forum (Original: Dak-YM) :: Sekapur Sirih :: Resepi-
Jump to: